Voetbehandeling bij diabetes

Bij diabetespatiënten is voetverzorging extra belangrijk. Dit komt doordat de voeten van diabetes patiënten extra gevoelig kunnen zijn.

Oorzaken gevoeligheid

Uw voeten kunnen extra gevoelig zijn, want:

  • De bloedtoevoer in de benen en voeten kan verminderen.
  • De huid verandert en wordt kwetsbaarder.
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen of totaal uitvallen.
  • De voeten veranderen vaak van vorm.
  • Nagels verdikken en vervormen vaak.

Deze veranderingen gebeuren niet in één dag, maar dit proces gebeurd geleidelijk aan, daardoor bent u extra kwetsbaar en heeft u een probleem als u kloven, eelt, likdoorns, blaren, ingroeiende nagels of wondjes heeft. Mede door de verminderde doorbloeding genezen de wondjes niet/niet zo snel en door het verminderde gevoel verneemt men vaak niet dat er een wondje of likdoorn gevormd is. Pedicures besteden extra aandacht aan uw voeten om hen zolang mogelijk te vrijwaarden van wonden en zweren. Mede, omdat een klein wondje kan lijden tot een amputatie van een deel van de voet. Door goede voetverzorging en samenwerking met ander disciplines word geprobeerd om dit te voorkomen.

Behandelingen

Ook wanneer u (nog) geen voetklachten heeft, is het raadzaam om naar de medisch pedicure te gaan. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van voeten bij diabetici. Zij kunnen gerichte adviezen geven en indien nodig wordt u geadviseerd om uw huisarts, een specialist en/ of podotherapeut te bezoeken.

Verwijzing en vergoeding

Valt u onder zorgprofiel (ZP) 0 of 1 dan kunt u mogelijk een vergoeding via uw ziektenkostenverzekering krijgen van de behandeling. De behandeling wordt aan de medisch pedicure afgerekend en de factuur kan vervolgens gedeclareerd worden. Vraag uw verzekeraar naar de voorwaarden.

Valt u onder zorgprofiel (ZP) 2,3 of 4 dan krijgt u een deel van de behandeling uit de basisverzekering vergoed.
Uw huisarts of praktijondersteuner, diabetisch verpleegkundige of internist verwijst u door naar de Podotherapeut voor het maken van een behandelplan.
In het behandelplan staat welke medische voetzorg er wordt vanuit de basisverzekering. De betaling vind via zorggroep RCH plaats aan de pedicure. Voor de niet medisch noodzakelijke voetzorg betaald u zelf bij.

Maak jouw eigen website met JouwWeb